Forberedende besøk
Forberedende besøk er et tiltak som skal bidra til at institusjoner innenfor grunnopplæringen skal bli i stand til å sende inn en prosjektsøknad til Erasmus+. Midlene skal brukes til å besøke én eller flere potensielle samarbeidsinstitusjoner i Europa, for å forberede eller utvikle prosjektsøknader til Erasmus+ Mobilitet (KA1) eller Strategiske partnerskap (KA2).
Søknadsfrist
Dere kan søke om støtte til Forberedende besøk når som helst – evaluering av søknader gjøres kontinuerlig. Vær oppmerksom på at søknaden må sendes inn før besøket skal gjennomføres og vi oppfordrer dere til å sende inn søknaden senest én måned før planlagt reise. Besøket må være gjennomført før påfølgende søknadsfrist for Erasmus+ Mobilitet (KA1)/Strategiske partnerskap (KA2).
Forberedende besøk knyttet til søknadsrunden 2019 for Strategiske partnerskap (KA2), må være gjennomført før 21. mars 2019.
Hvem kan søke?
Norske institusjoner rettet mot grunnopplæringen: Barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, fagskoler, voksenopplærings-organisasjoner, skoleeiere, lærerutdanningsinstitusjoner.
Hva kan vi få støtte til?
1) Forberede eller utvikle prosjektsøknad til Erasmus+ Mobilitet (KA1)
Dere kan få støtte til å besøke potensielle samarbeidsorganisasjoner for å forberede eller utvikle prosjektsøknad knyttet til skole (KA101) fag- og yrkesopplæring (KA102) eller voksnes læring (KA104). Dere kan planlegge hospiterings- eller undervisningsopphold for tilsatte i skole, voksnes læring og fag- og yrkesopplæring og planlegge mobilitetsopphold for elever/lærlingen i fag- og yrkesopplæring.
2) Forberede eller utvikle prosjektsøknader til Strategiske partnerskap (KA2)
Dere kan få støtte til å besøke potensielle samarbeidsorganisasjoner for å forberede eller utvikle prosjektsøknad knyttet til skole (KA201 og skoleutvekslingspartnerskap KA229), fag- og yrkesopplæring (KA202) eller voksnes læring (KA204).
Støttebeløp
Dere kan søke om tilskudd til reise og opphold for én eller to personer. Det kan gis støtte til to personer når minst én av de reisende er fra institusjonens ledelse eller er internasjonal koordinator.
Tilskuddet gis som sekkebeløp på NOK 5 000 per person. Tilskuddet utbetales etter at besøket er gjennomført, og rapport er levert og godkjent. Diku kan gi ekstra midler for å tilrettelegge for deltakere med funksjonshemming. Støtten til slik tilretteleggelse blir basert på reelle utgifter og må begrunnes i søknaden.
Hvordan søke?
Søknaden sendes gjennom Espresso, som er Dikus online-system for søknader og rapportering.
Søknaden skal gi informasjon om hvilken type prosjekt man ønsker å utvikle (KA1 eller KA2), og hvilke tema man ønsker å samarbeide om. Søknaden må også presentere et utkast til program for møtet. Det må være avklart på forhånd hvem som skal reise.
Søknadsbehandling
Søknadene blir behandlet fortløpende. Diku prioriterer institusjoner som ikke har mottatt midler til Erasmus+ prosjektsamarbeid eller Forberedende besøk tidligere, men alle søknader vil bli vurdert.
Søknadsvurderingen blir basert på Dikus prioriteringer og hvor godt innholdet i søknadene samsvarer med mål og prioriteringer i Erasmus+.
Diku forbeholder seg retten til å gjøre endringer i søknadenes budsjett.
For søknader som innvilges, gjelder Dikus standardbetingelser for Forberedende besøk. Diku forbeholder seg retten til å gjøre endringer i standardbetingelsene.
Dikus klagereglement finnes tilgjengelig på www.diku.no/.
Rapportering og utbetaling av midler
Senest 30 dager etter at det Forberedende besøket er gjennomført, skal institusjonen sende inn en kort rapport til Diku i «Espresso». Besøket må dokumenteres ved bekreftelse fra institusjonens leder.
Bruk Dikus standardbekreftelse for én deltaker eller standardbekreftelse for to deltakere for å dokumentere gjennomført besøk.
Bekreftelsen skal lastes opp som vedlegg til rapporten.Støtten fra Diku utbetales etter at sluttrapporten er blitt godkjent.
Mer informasjon
Ta gjerne kontakt med Diku gjennom epost-adressen erasmuspluss@diku.no dersom dere lurer på noe i forbindelse med denne utlysningen.
Publikasjoner
Nasjonal handlingsplan for norsk deltakelse i utdanningsdelen av Erasmus+
Håndbok: Internasjonalt samarbeid i grunnopplæringen
Kontakt
Resultatformidling - en veileder
Ansvarlige for prosjektene som støttes gjennom Erasmus+ skal formidle sine resultater lokalt, nasjonalt og på europeisk nivå. Les mer om hvordan det skal gjøres i praksis:
Europass
Gjør din kompetanse forstått over landegrensene!
Nasjonal handlingsplan for Erasmus+
Hvordan skal vi få til ikke bare mer, men også bedre internasjonalt samarbeid gjennom hele utdanningsløpet? Og hvem har ansvaret for å gjøre hva? Les mer om dette i den nasjonale handlingsplanen for Erasmus+