SIU har blitt Diku – Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning. Det vil komme et nytt nettsted tidlig 2019.

Norgeskunnskap i utlandet

Norgeskunnskap i utlandet

Ordningen for Norgeskunnskap i utlandet retter seg mot universiteter og høgskoler rundt om i verden som tilbyr undervisning i norsk språk og litteratur. Ordningen administreres av Diku på vegne av Kunnskapsdepartementet. Utenriksdepartementet finansierer deler av ordningen. 

Administrasjon av Norgeskunnskapsordningen

Diku forvalter Norgeskunnskapsordningen på vegne av Kunnskapsdepartementet. Programutvalget for Norgeskunnskap i utlandet er et rådgivende organ som bistår Diku i deler av programforvaltningen. 

Programutvalget for Norgeskunnskapsordningen

Programutvalget består av medlemmer fra norsk universitets- og høyskolesektor, en utenlandslektor og en studentrepresentant. Alle er oppnevnt av Diku-styret og har en funksjonstid på tre år.

Programutvalgets medlemmer og varamedlemmer fra 1. januar 2018:

Medlemmer: Varamedlemmer:
Ingvild Nistov, førsteamanuensis i norsk som andrespråk, Universitetet i Bergen Marte Nordanger, førsteamanuensis i norsk som andrespråk, Høgskolen i Innlandet
Per Thomas Andersen, professor i nordisk litteratur, Universitetet i Oslo Svein Slettan, førsteamanuensis i nordisk litteratur, Universitetet i Agder
Aslaug Veum, førsteamanuensis i nordisk språkvitenskap, Høgskolen i Sørøst-Norge Jan Kristian Hognestad, førsteamanuensis i nordisk språkvitenskap, Universitetet i Stavanger
Terje Wagener, utenlandslektor i norsk språk og litteratur, Universitetet i Poznan Cecilie Hauglund, utenlandslektor i norsk språk og litteratur, ELTE-universitetet i Budapest
Sunniva Marie Hustoft (studentrepresentant) Even Fossvik (studentrepresentant)

Samarbeidsnemnda for nordenundervisning i utlandet (SNU)

Diku er norsk representant i Samarbeidsnemnda for Nordenundervisning i utlandet (SNU), et nordisk nettverk som arbeider for å fremme nordistikk i og utenfor Norden.

Alle de nordiske land har utenlandslektorer som underviser i hhv. norsk, dansk, islandsk, finsk og svensk, samt ulike støtteordninger for universiteter som tilbyr slik undervisning, og SNU-nettverket ønsker å styrke utenlandslektorvirksomheten gjennom å tilrettelegge for økt samarbeidet mellom de ansatte i nordiske språk ved utenlandske universiteter. 

Medlemmer i SNU er de kontorer i de nordiske land som har ansvaret for kontakten med og støtten til universiteter i og utenfor Norden som tilbyr underivisning i Nordens språk, litteratur, kultur og samfunnsforhold. Utenom Diku er disse kontoret med: Uddannelses- og Forskningsministeriet i Danmark, Utbildningsstyrelsen (OPH) i Finland, Stofnun Árna Magnússonar í íslenskum fræðum på Island, og  Svenska institutet (SI) i Sverige. 

Mer informasjon om SNU ligger på deres nettside: Samarbeidsnemnda for Nordenundervisning i utlandet (SNU)