Et prosjekt i samarbeid med sektoren
Studentutveksling bidrar på flere måter til å styrke kvalitet og relevans i norsk høyere utdanning, først og fremst gjennom kontakt med internasjonale fagmiljøer av høy kvalitet.
Utgangspunkt og målsetting for prosjektet
Etter jevn økning fra årtusenskiftet frem til 2010, har utvekslingen de siste fem årene flatet ut og gått prosentvis svakt tilbake når vi tar hensyn til veksten i tallet på studenter i samme periode. Som svar på utviklingen satte SIU igang, i samarbeid med sektoren, et prosjekt i 2015 for å styrke studentutvekslingen fra Norge. Målet er at de norske institusjonene skal sende flere av sine studenter på gode utvekslingsopphold som styrker kvaliteten i utdanningen.
Funn og resultater fra samarbeidsprosjektet finner du på disse nettsidene, som vi har valgt å kalle Hvordan lykkes med utveksling. SIU jobber for at sektoren skal ha et kontinuerlig fokus på økt studentutvikling og kommer til å være en synlig pådriver og rådgiver for sektoren inntil de nasjonale målene er nådd.
Fire delprosjekter
Prosjektet har vært delt inn i fire delprosjekter:
- Analyse av mobilitetsstatistikk brutt ned på studieretninger. På denne måten ble det mulig å sammenligne fagområder med hverandre og se etter systematiske forskjeller i studentmobilitet på tvers av fag og studieprogrammer. Se SIU-rapporten Studentutveksling fra Norge.
- Spørreundersøkelse blant studieprogramsansvarlige. Undersøkelsen avdekket viktige funn om holdninger for og mot utveksling blant vitenskapelig ansatte. Se SIU-rapporten Internasjonal studentutveksling - hvordan og hvorfor?
- Den digitale kampanjen "Hva venter du på?" for å motivere studenter til å reise på utveksling, primært i sosiale medier. Plattformer: www.utdanningiverden.no, Instagram, Youtube og Facebook. Kampanjen er designet slik at institusjonene selv enkelt skal kunne dele den på egne plattformer.
- Ytterligere informasjonsinnhenting, systematisering, formidling av funn og gode eksempler som illustrerer hvordan institusjoner selv har tatt grep. Hvordan lykkes med utveksling er laget som en plattform som skal være dynamisk og skal utvikles i takt med sektorens behov. SIU ønsker derfor innspill på gode tiltak, eksempler og løsninger fra sektoren, slik av vi kan dele disse nasjonalt.
Hvem ser verdien av utveksling?
SIUs undersøkelser og øvrige dialog med sektoren har avdekket at det er ulike oppfatninger om hva som er verdien av et utvekslingsopphold. De faglige og administrativt ansatte som mener utveksling kan gi studentene et godt faglig utbytte, er gjennomgående mest positive til utveksling. Den samme gruppen peker også på interkulturell kompetanse som en viktig del av læringsutbyttet.
Denne gruppen er, ikke uventet, også de som legger best til rette for utveksling.
Så hva da med gruppen ansatte som ikke er overbevist om at utveksling har en reell og positiv verdi for studentene? De stiller seg kanskje spørsmål som ”hvis studentene kan få et bedre faglig tilbud hjemme, hvorfor skal jeg sende dem på utveksling og dermed bidra til et dårligere fagtilbud for studentene?”
Prosjektgruppe og referansegruppe
Prosjektet er gjennomført av en prosjektgruppe fra SIU som har støttet seg på en referansegruppe representert av seks høyere utdanningsinstitusjoner (både faglig og administrativt ansatte), samt en studentrepresentant:
- NTNU
- UiO
- UiB
- HVL
- HiOA
- NMBU
- Erasmus Student Network
Dett var dett!
Rolig - det ordner seg
20% skal på utveksling innen 2020. På disse nettsidene finner du alt du trenger å vite for å komme igang.